Maailma toidu nädal tõi Väike-Maarjasse värskeid maitseid ja mõtteid

16.-20. novembri nädal Väike-Maarja gümnaasiumis ja õppekeskuses paitas maitsemeeli ning ergutas toidule ja selle päritolule mõtlema. Toimus maailma toidu nädal.

Nädal algas võimalusega gümnaasiumi peamajas maitsta erinevate maade leibasid.IMG_5354

Toidunädalal kooli sööklaski pakutav toit oli temaatiline – Ukraina, Itaalia, Hiina, Vahemeremaad, Eesti. Algklasside maja lõunalauas lisati sellele mänguline nüanss – äraarvamismänguna, mis maa toiduga on just sel päeval tegemist.

Teisipäeval toimusid algklassidel, 5.–12. klassil ja õppekeskusel erinevad kohtumised, loengud, kokanduse tunnid külalise Liina Saaremäega.

Liina Saaremäe on põhikooli inglise keele ja matemaatika ning algklasside õpetaja, kelle lähetas Lääne-Aafrikasse Ghana Vabariiki vabatahtlikku tööd tegema MTÜ Mondo – arengukoostööle, maailmaharidusele ja humanitaarabile pühendunud Eesti organisatsioon.

Väike-Maarjasse tuli Liina rääkima teemal „Toit Ghanas ja Ghana toit“.

Päev algas kohtumisega algklasside majas. Sissejuhatuseks ja teemasse häälestumiseks sai iga laps karbist valida ühe kommi: rosina kakaos, mandli kakaos või pähkli kakaos. Seejärel räägiti kommide ümber olevast kakaost ja sellest, et ligi 70% Kalevi kommivabriku kakaost tuleb just Ghanast, riigist, mis oli päeva põhiteemaks.

Liina rääkis õpilastele, kes on üldse vabatahtlik ja mis on vabatahtlik töö. Tema vabatahtliku töö eesmärk Ghanas 2014. aastal oli sealse hariduselu edendamine ja sõpruskoolide suhete parendamine Ghana ja Eesti koolide vahel. Liina konkreetsemateks ülesanneteks olid õpetajate metoodiline koolitamine ja toiduprojektid. Samuti õpetas ta seal lapsi lugema-kirjutama, andis järeleaitamistunde.

Liina jutustas algklassidele Ghana elust ja toitudest ning asjaliku ja teemakohase küsimuse esitajad said auhinnaks järjehoidja-joonlaua. Õpetajad sai kingiks erinevate maailma vanasõnadega kleepse, et tunnis nende tähenduse üle arutleda. Algklassidele näitas ja andis nuusutada ta ka kalabassi – kõrvitsast tehtud kaussi, millest Ghanas süüakse.

Seltsimajas toimunud kohtumisel gümnaasiumi peamaja ja õppekeskuse õpilastega suunas ta inimesi aktiivsete näidete varal mõtlema toidu päritolule ja ka asjaolule, et umbes miljard inimest maailmas elab alla vaesuspiiri. Rohkete piltide ja lugude abil jagas ta oma Ghana-hetki – kaevuvee ja palju muugi peas kausiga koju kandmine, „jäätis“ ehk külmutatud mahl kilekotis, Ghana rahvustoidud. Toit on Ghanas elulise tähtsusega ja söömine privaatne tegevus – isegi nii privaatne, et ka õhtusöögile palutud külaline jäetakse üksinda savionni sööma. Meie õpilastel-õpetajatel sai loengul selgeks Ghana tervitus „toma-toma“ ja Ghana tunnustav, kindla rütmiga plaksutus.IMG_5642

Õppekeskuses toimus Liina juhendamisel kokanduse tund esimese ja neljanda kursuse õppuritele ja nende juhendajatele. Ühiselt valmistati Ghana üht rahvustoitu red-red, mille lisandiks praetud banaanid ja mis lõpptulemusena väga hästi maitses. Liina kiitis aktiivseid ja osavõtlikke kokkajaid, kes tunni lõpul uurisid, millal Liina neid taas õpetama tuleb.

Algklasside majas lõppes nädal samuti erinevate toitude maitsmisega, nagu gümnaasiumi peamajas algas. Algklassid said proovida erinevate riikide suupisteid, külas olid Vao pagulaskeskusest erinevate rahvuste esindajad ja mekkida sai Ukraina pannkooke kohupiimaga ning Afganistani ja Dagestani küpsiseid. Jagati retsepte ning külalistele pakuti vastu meie kama ja mulgi putru.

Nädala raames toimus ka kooliperele ja kõigile teistele huvilistele fotokonkurss, kuhu pildi ja retsepti saatjate vahel loositi välja auhind – tasuta lõuna kahele Väike-Maarja õppekeskuse õpperestoranis. Auhinna võitis õppekeskuse õpilane Anni Mahla.

Maailma toidu nädal tõi Väike-Maarjasse kahtlemata uusi maitseid ja mõtteid.

Lõpuaktused 2025




2024/25 õppeaastat läbiv teema
"Tehnoloogia ja innovatsioon"

Otseviited

HITSA_logo_EST                

Aadress: Pikk 1, 46202 Väike-Maarja, Lääne-Virumaa | Tel: +372 327 0910 (peamaja) | E-post: info@vmg.v-maarja.ee